tiistai 3. lokakuuta 2017

Patologin lausunto/Mastsolukasvain


Patologi sai tutkimuksen päätökseen ja Jekulta poistettu kasvain on tyyppiä 1, matala-asteiseksi eli vähiten pahanlaatuinen mastsolukasvaimeksi - huojentava uutinen huonoissa uutisissa.

Leikkaushan tehtiin kasvaimen ympäriltä laajoin marginaalein eli kudosta poistettiin iso ala ja patologi tutki näytteen reuna-alueet ja ne olivat puhtaat, joten kun niissä ei ollut kasvainsolukkoa niin kasvain saatiin kokonaan pois.

Voi olla ettei kasvaimia enää tule, mutta voi olla että tulee (10% mahdollisuus), mutta ei ole kuitenkaan aggressiivista tyyppiä joten pidämme peukkuja, että jäi paikalliseksi muutokseksi.


Alla lainauksia mastsolukasvaimista ja olen lihavoinut kohdat jotka koskevat kasvaintyyppiä yksi.

"
Mastsolukasvain saa alkunsa elimistön mast- eli syöttösoluista. Valtaosa mastsolukasvaimista sijaitsee ihossa, mutta niitä voi esiintyä myös muualla elimistössä. Ihon mastsolukasvainten ulkonäkö vaihtelee huomattavasti ja saattaa muistuttaa mitä tahansa ihomuutosta. Mastsolukasvainta ei siksi koskaan voida diagnosoida pelkän ulkonäön perusteella. Sen sijaan kasvaimesta otetun ohutneulanäytteen avulla mastsolukasvain on helppo tunnistaa soluliman rakkuloidensa ansiosta. Mastsolukasvainten biologinen käyttäytyminen vaihtelee suuresti ja tärkein ennusteeseen vaikuttava tekijä on mastsolukasvaimen histologinen luokka. Mastsolukasvaimet jaetaan histologisessa luokituksessa hyvin, kohtalaisesti ja huonosti erilaistuneisiin. Hyvin erilaistuneiden kasvainten riski lähettää etäpesäkkeitä on noin 10 % ja kohtalaisesti erilaistuneiden riski lähettää etäpesäkkeitä vaihtelee matalasta kohtalaiseen. Huonosti erilaistuneet mastsolukasvaimet ovat biologisesti aggressiivisia ja lähettävät usein etäpesäkkeitä. Suurin osa mastsolukasvaimista lähettää etäpesäkkeitä ensin paikallisiin imusolmukkeisiin ja sieltä edelleen maksaan ja pernaan.


Mastsolukasvainten ensisijainen hoito on kirurginen poisto laajoin marginaalein. Hyvin erilaistuneiden mastsolukasvainten osalta ennuste onnistuneen kirurgisen poiston jälkeen on erinomainen. Kohtalaisesti erilaistuneista kasvaimista 5 – 20 % uusiutuu tai leviää onnistuneen kirurgisen poiston jälkeen. Huonosti erilaistuneiden mastsolukasvainten hoidossa pelkällä kirurgialla saavutetaan keskimäärin vain noin kymmenen kuukauden elinaika leikkauksen jälkeen. Sädehoidon ja kirurgian yhdistelmä on hyvä vaihtoehto potilaille, joiden hyvin tai kohtalaisesti erilaistunutta kasvainta ei voida poistaa laajoin marginaalein tai jos leikkaushaavan marginaalit ovat jääneet epäpuhtaiksi. Sädehoidon ja kirurgian yhdistelmällä saavutetaan yleensä usean vuoden tautivapaa ajanjakso." Lähde: Koiran mastsolukasvaimet/ Saana Yli-Rantala

"Mastsolut eli syöttösolut, osallistuvat elimistössä immuunipuolustukseen sekä toimivat välittäjinä allergia- ja tulehdusreaktioissa. Näistä soluista lähtöisin olevat mastsolukasvaimet ovat koirien pahanlaatuisista kasvaimista toiseksi yleisimpiä ja ihokasvaimista yleisimpiä.

Sairauden puhkeamisen taustalla katsotaan olevan monia tekijöitä, mutta koska tietyillä roduilla mastsolukasvaimia esiintyy keskimääräistä enemmän,
voidaan olettaa perintötekijöiden altistavan sairauden esiintymiselle. Taustalla olevia geneettisiä tekijöitä ei kuitenkaan täysin tunneta.
Mastsolukasvaimet vaihtelevat paljon ulkonäöltään, joten diagnoosia ei voida tehdä pelkästään ulkonäön perusteella. Kasvaimet luokitellaan histologisesti kolmeen luokkaan: hyvin erilaistuneet (luokka1), kohtalaisesti erilaistuneet (luokka 2) ja huonosti erilaistuneet luokka 3.

Näistä hyvin erilaistuneiden kasvainten ennuste on paras. Kasvaimet ovat yleensä 1-4cm läpimitaltaan olevia, yksittäisiä ja hitaasti kasvavia. Tällaisen kasvaimen pinta voi olla karvaton, mutta ihossa ei yleensä nähdä haavautumia.

Luokan 1 mastsolukasvaimien osalta ennuste kirurgisen poiston jälkeen on erinomainen."   Lähde: Goldenring/kasvainsairaudet


VIRALLINEN RAPORTTI:


Submitted was a haired skin sample of 3.1 x 3 x 1.3 cm with a mass of 0.5 cm. Three sections were embedded for histological examination.

Histological description:

The following staining was performed according to standard operation procedures: H&E. In the dermis, a tumor growth of well differentiated mast cells with a distinct to fine granulation of the cytoplasm occurred.

Cellular and nuclear atypia were only mild. No or very rare mitotic figures were observed. Tumor growth was dense and highly cellular. In addition, an infiltration of a moderate number of eosinophils was found.The margins of the tissue were clean.

Diagnosis:
Cutaneous mast cell tumor, grade I, low grade

Critical report:

A well differentiated grade I mast cell tumor was diagnosed,according to a grading form from I to III (Patnaik et al. 1984). According to recent studies (Matti Kiupel, Anual meeting European Society of Veterinary Pathology, 2007), it is difficult to give prognostic assumptions on histologic features alone.

Grade I and II tumors are classified as "low-grade", whereas grade III tumors are considered as "high-grade" (more malignant) variants.

The submitted tumor was a low grade mast cell tumor (Kiupel et al.2011).

Mast cell tumors grade II (Patnaik) seem to show a large variety in biologic behaviour. The prognosis of multiple tumors is yet controversial.

Futhermore, the intracellular distribution pattern of the c-kit receptor and the proliferation activity of the tumor cells (ki-67) are supposed to be prognostically relevant.

An immunohistologic examination is possible in formalin fixed, paraffin embedded tissue.  - Laboklin


Tänään ulkoiltiin tekemäni pyyheloimi päällä, jottei mahanalusta ole täynnä märkää. Vaikkei mahavyö täysin haavaa suojaakaan niin estää kuitenkin muun alueen likaantumisen. Jekkuhan olisi halunnut lenkkeillä pitempään, mutta teimme vain asiointilenkin kun en halua että haava-alue likaantuu kovin pahasti.


Ei kommentteja: