tiistai 1. syyskuuta 2015

Degeneratiivinen Myelopatia eli DM

Viime vuoden keväällä tuli tieto, että Australiassa ja USA:ssa on havaittu uusi sairaus suomenlapinkoirilla ja sairaus on nimeltään Degeneratiivinen Myelopatia eli DM, johon ei ole parannuskeinoa. 

"Sairaus puhkeaa aikaisintaan 7-8 vuoden iässä, sairastunut koira halvaantuu kuuden kuukauden - kolmen vuoden päästä puhkeamisesta. Sairautta luullaan usein ikääntymisen aiheuttamaksi nivelrikoksi tai muuksi vanhuuden vaivaksi, tämän vuoksi ei ole tiedossa miten paljon DM-tapauksia on jäänyt huomaamatta. "

Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunta

Testitulokset jakautuvat seuraavasti:

- Terve (N/N)

- Kantaja (DM/N tai N/DM) jolloin koiralla on terve geeni toiselta vanhemmalta ja virheellinen geeni toiselta. Tuloksesta ei voi päätellä kummalta vanhemmat kumpikin geeni on tullut.

- Altis tai sairastumisriski (DM/DM). Koira on perinyt molemmilta vanhemmalta virheellisen geenin. Sairas geeni ei tarkoita sairasta koiraa - koiralla on riski sairastua.


Huhtikuussa lähetin Laboklinille sähköpostia voisiko Jekun vuonna 2011 otetusta verinäytteestä vielä otattaa PRA- ja Pompen-geenitestien jälkeen myös tämän DM-geenitestin.  Tulos saapui nopeaan ja Jekku on sairauden osalta kantaja. Positiviista on, että meillä on nyt tieto kantajuudesta ja ettei Jekku tule sairastumaan ja sen mahdollisista pennuista tulisi terveen nartun kanssa  korkeintaan kantajia - alla olevasta taulukosta näet sairauden periytyvyyttä.





Jipon kohdalla testaamista jarrutti se, ettei siitä oltu koskaan otettu verinäytettä. Sopiva hetki löytyi heinäkuussa rokotusten yhteydessä ja tiistaina  lähetystä verinäytteestä oli jo saman viikon perjantaina tulos selvillä - Jippo on DM-terve.




Kieltämättä Jipon testaaminen hieman kummastutti muita, että miksi tutkia lonkkien suhteen jalostuksen ulkopuolella oleva yksilö.  Koin taas testaamisen tärkeäksi, sillä arkea ja koiran vanhuutta ajatellen kyseessä oli tärkeä testi.

Monia testitulokset kuitenkin jäivät kutkuttamaan, että osa on jo koiransa testannut, mikä on todella hieno juttu!

Paimensukuispuolella testi on herättänyt positiviista kiinnostusta ja DM-testatuista koirista suurin osa on niin ikään paimensukuisia. Harmittavasti ns. näyttelylinjaisten pörröpuolen osalta on asian suhteen on siivuutettu, vähätelty merkitystä tai ummistettu silmät ja  geenistestistä ei ole kiinnostuttu niin paljon. Kuitenkin kun on käytöstä uusi työväline, sen suhteen olla hieman arkoja ja toisaalta taas geenitestejä ja terveystutkimuksia on paljon. Mitä enemmän tutkii, sen suurempi todennäköisyys on että jotain löytyy.

On totta, ettei ole yhtään geenitestein sairaaksi tutkittua suomenlapinkoiraa ja vain yksi tähän mennessä tutkituista koirista löytyy altistunut/sairausriskinen eli kyseessä on nuori koira, jolla voi olla riski sairastua. On oletus, että lapinkoira ei välttämättä sairastu, vaikka sillä olis sairastumisriski. Toisaalta taas kun ei ole tarpeeksi geenitestejä tehty ja pystytty seuraamaan testein todistettuja sairaita, niin vaikeahan se on sanoa miten asia oikeasti on.

Eräs laboratorio oli teettänyt heille lähetyistä verinäytteistä DM-testin ja sen mukaan joka neljäs lapinkoira kantaa geeniä - valitettavasti testi ei kuulu heidän Euroopan valikoimiin, joten eivät kerro koirien omistajille testin tuloksesta. Kantajien suhde terveisiin nähden on kyllä testattujen listaltakin nähtävissä.

Muiden rotujen osalta joissa DM esiintyy kantajia tai jopa alttiita ei tarvitse jalostuksesta karsia pois - riittää, että ne yhdistetään terveeseen. Geenipooli pienenee olemattomaksi jos kaikki kantajat karsisi pois, sillä lapinkoirillakin on kolme sairautta jota seurataan geenitestein. Vain harva koira on kaikkien suhteen terve, täydellinen ja ylikoira, kun sitten vastaan tulee luusto- tai silmien tutkimustulokset, ulkomuoto ja kaikista tärkein, luonne.

* * *

Taulukosta näet sairauden suuntaa-antavaa periytyvyyttä erilaisissa yhdistelmissä.

Omien koirien kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että terveen nartun kanssa Jekun jälkeläisistä osa voisi olla terveitä, mutta korkeintaan kantajia. Jipon kohdalla sama, jos se astuisi nartun joka on DM-kantaja. Alttiin nartun kanssa terveen Jipon kaikki pennut olisivat kuitenkin kantajia. Jekun kohdalla taas nartun, joka on myöskin kantaja jakautuu pentue terveistä jälkeläisiin jolla olisi sairastumisriski ja sairastumisriskisen nartun kanssa pentueeseen voisi syntyä vain kantajia tai lisää sairastumisriskisiä kuten pentueen emo.

Ihan yksi yhteen laskukaavat ei ole kuten, mutta antaa kuitenkin osviittaa siitä, että myös yhdistelmissä, joissa tulos ei ollut selvillä pentujen syntyessä voi terveitäkin yksilöitä pentueessa olla, esimerkiksi kantaja+kantaja-yhdistelmissä voisi syntyä myös terveitä jälkeläisiä. Joten kantaja+kantaja-yhdistelmien pentuja kannattaa testata.

Loppupäätelmä - taulukkoa hetken mietittyä terveeksi geenitestatulla koiralla voi siis olla molemmat vanhemmat kantajia, joten koiran omasta geenituloksesta ei voi päätellä suoraan koiran vanhempien geenitulosta.


Lisätietoa:

Labogen -Denegenerative myelopathy
DM-testatut suomenlapinkoirat
DM-testatut ja suvun perusteella terveet paimensukuiset suomenlapinkoirat



Miten koiran voi testata?

Verinäyte jo Laboklinillä - toimi näin:

Lähetä sähköpostia mieluummin suoraan Saksaan englanniksi tai saksaksi osoitteeseen befund@laboklin.de. Kerro viestissä koirasi rotu sekä viralliset tiedot (nimi, rekisteri- ja sirunumero) sekä aikaisemmasta testistä löydät asiakasnumerosi ja näytenumero (report no), sekä minkä testin haluat otattaa. 

Ei verinäytettä Laboklinillä - toimi näin:

- Tilaa testipakkaus Labokliniltä osoitteesta info@laboklin.fi  - kerro minkä testin haluat ja osoitteen mihin testipakkaus toimitetaan. Testipakkaus sisältää yhden EDTA-putken, poskisolunäyteputken, lomakkeen sekä pahvikotelon, jossa on postimaksu maksettu.  Suomen Laboklin on erittäin vaisu vastaamaan sähköposteihin, mutta yleensä pakkaus tulee muutamassa päivässä vaikkei sähköpostiin mitään vastatakaan.

- Varaa eläinlääkäriltä aika verinäytteenottoa varten miel. maanantaille tai tiistaille. Käy koirasi kanssa verikokeissa näytepakkaus mukanasi . Täytä lomakkeeseen koirasi rekisteripapereista (nimi, rekisteri- ja sirunumero, väri jne sekä omat tietosi. Rastita myös kenelle vastaus toimitetaan ja haluatko sen sähköisesti vai kirjallisena vai kumpanakin. Lomakkeen täyttö vaatii vain hieman englanninkielen osaamista. Tarkista, että myös eläinlääkäriasema täyttää oman osuutensa ja allekirjoitukset löytyy. Muista rastittaa lomakkeeseen myös kohta mikä testi tehdään.

Huom! Mukana tullut poskisolunäyteputki tavallaan turha - testi kannattaa tehdä verikokeesta. Poskisolunäyteputki soveltuu veriputkilon suojakuoreksi. 

- Näytepakkauksen lähettää joko eläinlääkäriasema tai lähettäjä itse - sovi eläinlääkärisi kanssa kumpi asian hoitaa. Muista varata pakkausmateriaalia kuten kuplamuovia ja minigrip-pussi.Verinäytteen lähetyspäivä on mieluummin maanantai tai viimeistään tiistai, että näyte ehtii mennä perille Saksaan saman viikon aikana.

- Riippuen eläinlääkäriasemasta voit maksaa testituloksen joko eläinlääkäriasemalle tai lasku tulee Labokliniltä kotiisi testituloksen valmistuttua. Testille tulee hintaa n.75€ + eläinlääkärin kulut näytteenotosta.

Suomen kennelliiton ja Lappalaiskoirat ry:n jäsenalennuksia on ilmeisesti myös saatavilla, mutta niistä ei ole kokemusta.


Tuloksen saatuasi - ilmoita tuloksesta koirasi kasvattajalle ja Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnalle! Tiedot löytyvät DM-testattujen listasta.

Ei kommentteja: